Пайдалы кеңестер

Армян асханасы туралы не білесіз?

Фото: freepik.com

Армян асханасы – Азиядағы және Кавказдағы ең ескі ертедегі асханалардың бірі. Оның ерекше белгілері біздің дәуірімізге дейін мың жылдықта армян халқының қалыптасу кезеңінде құралған және бүгінгі күнге дейін үш мың жыл бойы сақталып келеді. Сонымен қоса, армян халқының Ұлы Қазан революциясына дейін және Кеңестік Арменияның құрылуына дейін келеңсіз жағдайда болып, территория бірлігінен, өзінің мемлекеттілігінен айырылғанын ескеру керек.

Армян асханасына тән басқа ерекшелік, басқа да шығыс тағамдары сияқты, операциялардың бөлек болуы, кезекті түрлі тағамдардың бөліктерімен қосылуы, бірнеше рет операциялардың ауысуы.

Бұл аталған ерекшеліктер, мысалы, армян кондитер өнімдерін дярлау кезінде айқын көрінеді. Сонымен, көп еңбекті қажет ету, көп қабатты қамырдың ысу үрдісі (гата, назук), жаңғақтар мен жемістерден тәттілерді дайындау ұзақ және көп еңбекті қажет етеді (ол кейде бірнеше кезеңдерге бөлініп және жарты айға созылуы мүмкін). Сонымен қатар тәттілерді алудың технологиялық тәсілдері көптеген операциялардың ауысуымен және үлкен ойлап тапқыштығымен, яғни қарапайым көкөністі шикізат – баклажандар, жасыл қызанақтар, қауын, сондай ақ піспеген грек жаңғақтары, қарбыз қабығы – дәмі, хош иісі тіпті кондитерлік өнім консистенциясы бойынша өзіндік талғампаз өнімге айналады.

Ұқсас жаңалықтар

Адам ағзасына пайдалы сусындар

redaktor_qazyr

Телефон суға түсіп кетсе

redaktor_qazyr

Тамақ өнімдеріне қойылатын гигиеналық талаптар

Redaktor Site

Пікір жазу