Qazyr.kz
Qazyr.kz порталы
Пайдалы кеңестер

Белорусс асханасы туралы не білесіз?

Фото: freepik.com

Белорусс асханасы бір жағынан қоршаған славян халқының белорусс асханаларына жақын болды – яғни, орыс, украин, поляк, ал екінші жағынан – славяндық емес көрші халықтардың көп әсері тиді- литвалық және латыш. Бұдан басқа, Белоруссияның батыс және шығыс бөліктеріндегі аспаздық өнер бір-бірінен ұзақ уақыт бойы оқшауланып келді, әр түрлі дамыды, түрлі ықпалға ұшырады. Бұның бәрі белорусс асханасының қалыптасқан спецификалық сипатының нығаюына кері әсер етті.

Бұрындары сұлы ұнын қолдану және ашытқының белгісіз болуы белорусс асханасында не құймақтың, не самсаның болмауына әкелді, бұған сұлы ұнының құрамы кедергі болды (сондай ақ Белоруссияда ол өздігінен ашу өңдеу жолы арқылы жүзеге асырылды). Сондықтан сұлы ұнынан даярланатын расчинные деп аталатын белорусс «құймақтары», орыс құймақтарына мүлдем ұқсамайды, оларды расчинадан жасайды, яғни өздігінен ашитын ұн мен судың қосындысынан дайындайды. Самсалар белорусс асханасына мүлде тән емес.

Белорусс асханасына екі жарым ондық шамасындағы картоптан жасалған өнімдер тән, әр тағам бір –біріне ұқсамайды және әрқайсысы тағам мәзіріне еніп, ұлттық үстелде өзіндік орынға ие.

Ұқсас жаңалықтар

Таңертең аш қарынға ыстық су ішу несімен пайдалы?

redaktor_qazyr

Ренішті іште сақтама

Redaktor Site

Уақыттың 12 құпиясы

Redaktor Site
Qazyr.kz

Пікір жазу

Qazyr.kz

Бұл веб-сайт тәжірибеңізді жақсарту үшін cookie файлдарын пайдаланады. Сізге бұл жақсы деп есептейміз, бірақ қаласаңыз, бас тартуыңызға болады. Қабылдау Толық оқу

Құпиялық және cookie файлдары саясаты