Фото: freepik.com
Молдавия – табиғи мүмкіндіктердің, жүзімнің, әр түрлі көкөністердің, сонымен қатар қой шаруашылығы мен құс шаруашылығының бай аймағы. Молдавалық ас үй баяғыдан бері осы байлықтарды қолданып жүргені таңқаларлық емес.
Молдавалық ас үйде көкөністер өте маңызды рөл алады. Олардан гарнирлер, өзіндік тағамдар жасайды. Жиі оларды қайнатады, пісіреді, фарштайды, бұқтврады және тұздайды, қуырады. Молдавалық ас үй үшін көкөністердің ішіндегі ең сүйіктісі дәеді және жасыл үрмебұршақ, қызанақтар, гогошар, тәтті бұрыш, баклажандар және асқабақтар болып табылады.
Жаңғақтыларын көбіне езбетәрізді түрде пиязбен қуырылған түрінде дайындайды. Қалған көкөністерді, әсіресе, бұрыштар, баклажандар, гогошарды көкөністермен, етпен, күрішпен фарштайды. Көкөністерді жиі соустармен, маринадтармен және шараптан, қаймақтан, көкөністерден жасалған заправкалармен пайдаланады. Әр түрлі көкөністерден түрлі көкөністі рагу дайындайды — гивечи, мусаки. Осындай көкөністі тағамдарға брынза, қаймақ қосады, себебі, олар тағамға қышқылдық және кішкене тұздылық береді.
Ас үйдің байлығы ондағы өнімдердің санына емес, олардың дәмдік көрсеткіштеріне байланысты.