Фото: freepik
Уха сорпаны дайындау үшін балықтың тағамдық қалдықтарын, желбезектері алынған, қабыршағы қалдырылған, ақтармаланған балық ұсақтарын пайдаланады. Қайнату кезінде ақжелкен мен түйінді пиязды қосады. Дайын сорпа сүзеді жəне жұмыртқа ақуызымен ағартады.
«Тартуды» дайындау үшін жұмыртқа ағын аздап көпсітеді жəне бесеселенген мөлшердегі мұздай сорпаға араластырады («тартудың» жəне сорпаның температурасы 50…60°С болуы керек), мұқият араластырады, жай қайнауда 20…30 минуттай қайнатады.
Дайын сорпаны «тарту» түбіне тұнуы үшін, тұрғызады, сүзеді, жəне ұсынады.
«Тартуды» көксерке немесе шортанның уылдырығынан дайындауға болады. Уылдырықты аз мөлшердегі суға біркелкі массаны алғанша үгеді, ұсақ туралған түйінді пияз бен тұзын қосып, 4 -5 еселенген көлемдегімұздайсуғаезіп, араластырады.