Фото: freepik.com
Славяндық ас үйлерінің ішінде украиндық ас үй кең түрде қолданылуымен танымал. Ол Украинаның шетінде ертеден таралды, ал украиндық ас үйдің кейбір тағамдары, мысалы, борщтар мен вареникилар халықаралық ас үйге кірді.
Сонымен қатар украиндық ас үй кейбір технологиялық қабылдауларды неміспен және венгерлік ас үймен ғана емес, және де татар, түрік ас үйімен де қабылдады, олардың түрлерін өздерінше өзгертуге тырысты. Сонымен, түрік ас үйіне сәйкес, өнімдерді майда қуыру, украиндық «жағуға» (екінші тамақққа баратын көкөністерді пассерлеу) айналды,мысалы, орыс ас үйіне тіпті сәйкес келмейді.
Түрік ас үйінің тұшпара тәрізді өнімдері дюш-вара украиндық вареникилеріне айналды, содан кейін вареникилер ұлттық толықтырғыштарға сай – шиемен, ірімшікпен, пиязбен (цыбулей), шкваркамен бірге жасалды. Неміс ас үйінен өнімдерді уату алынды, әр түрлі украиндық «сиченкаларынан» — фарштан (сеченьді, шабылған еттен, жұмыртқадан, сәбізден, орамжапырақтан, саңырауқлақтар және т.б) котлет тәрізді тағамдар ұғымы алынды.
Украиндық ас үйге жұмыртқаны пайдалану тән, олар тек жеке тағамдарды дайындау үшін ғана емес– «яэшен» тәрізді тағамдарды даярлау үшін ғана емес, сало сияқты, мысалы ұнды, ұнды — жұмыртқалы және жұмыртқалы-жемісті (тәтті) тағамдарды дайындау үшін қолданылады.