Qazyr.kz
БілімМәдениет

Жемістердің ағзаға пайдасы

Алма. С дәрумені мен антиоксиданттардың арқасында иммундық жүйені күшейтеді. Оның құрамында сонымен қатар ас қорытуға көмектесетін және холестерин деңгейін төмендететін пектин бар. Бұл жемістерде калий көп, сондықтан олар қан қысымын реттеуге көмектеседі.
Қаражидек. Қаражидектің басты артықшылығы – оның құрамында антоцианиндер, яғни көзді бос радикалдардың зақымдануынан қорғауға және жалпы көруді жақсартуға көмектесетін заттар бар. Сондай-ақ қаражидекте антиоксиданттар өте көп. Ол когнитивті қабілетті жақсартуға көмектеседі. Сонымен қатар қаражидекте қандағы холестерин деңгейін төмендететін көптеген тағамдық талшық бар.
Жүзім. Ең алдымен жүзім жүрек жұмысын жақсартады: оның құрамында жүрек-тамыр жүйесін бос радикалдардың зақымдауынан қорғауға көмектесетін антиоксиданттар бар. Ол сондай-ақ қандағы холестерин деңгейін төмендетуге көмектеседі. Жүзім ас қорытуды жақсартады және тағамдық талшықтың көп мөлшеріне байланысты организмнен токсиндерді шығаруға көмектеседі.
Құлпынай. Бұл жидек қартаю процесін баяулайтын антиоксиданттарға бай. Сонымен қатар құлпынай көру қабілетін жақсартады: оның құрамында катаракта сияқты көз ауруларының қаупін азайтатын антоцианиндер бар.
Қарбыз. Бұл калориясы төмен өнім артық салмақтан арылғысы келетін немесе өз салмағын үнемі бақылауда ұстайтын адамдар үшін қолайлы. Сондай-ақ қарбыз күнделікті тұтынылуы тиісті су мөлшерін сақтауға көмектеседі. Өйткені қарбыз 90% судан тұрады. Оның құрамында организмдегі азот оксидінің деңгейін арттыруға көмектесетін цитрулин аминқышқылы бар. Бұл қан ағымын жақсартады және жүрек-тамыр ауруларының қаупін азайтады.
Қазақстан аумағында өсетін бұл жеміс-жидектерден бөлек елге импортталатын тропикалық жемістер де бар. Олардың мұхит асып елге жеткізілуіне қарамастан, бұл жемістер жол бойы адам ағзасына тигізетін пайдасынан арылмайды. Сондықтан жеміс-жидекті рационға қосу кезінде ел аумағында өммірілмесе де, кез келген дүкен мен базардан оңай табылатын мына өнімдерге де назар аудару керек.
Апельсин. С дәрумені, калий және жасұнықтан басқа, апельсин құрамында фолий қышқылы бар. Бұл қышқыл туа біткен ақаулардың қаупін азайтуға көмектеседі.
Банан. Оның құрамында сүйектерге аса қажетті фосфор мен кальций бар. Сондай-ақ банан В6 және С дәрумендері, магний, диеталық талшықтар және антиоксиданттарға бай. Бұл бананды қоректік заттардың тамаша көзі етеді. Банандағы калий денедегі натрий деңгейін төмендетуге көмектеседі. Бұл өз кезегінде қан қысымының жоғарылау қаупін азайтады.
Qazyr.kz

Ұқсас жаңалықтар

Қазақстан тарихы тест

Redaktor Site

Қазақстан тарихы тест

Redaktor Site

Әселхан Торбаева

Redaktor Site

Пікір жазу

Бұл веб-сайт тәжірибеңізді жақсарту үшін cookie файлдарын пайдаланады. Сізге бұл жақсы деп есептейміз, бірақ қаласаңыз, бас тартуыңызға болады. Қабылдау Толық оқу

Құпиялық және cookie файлдары саясаты