Qazyr.kz
Qazyr.kz порталы
Пайдалы кеңестер

Грузия асханасы туралы не белгілі?

Фото: freepik.com

Батыс Грузияда жүгері наны және жүгері ұнынан жасалған ерекше бәліштер – мчади кең таралған, ал осы уақытта Шығыс Грузиядаарпа нанын қалайды. Батыс Грузияның кейбір аумағында — Мегрелия мен Абхазияда – нанның орнына чумизаны (просаның түрі) қолданады, одан сорпамен, етті және көкөністі тағамдармен ұсынылатын ботқа тәріздес – гомиді қайнатады. Етке қатысты, Шығыс грузияда грузиндерге арналған негізгі етпен – сиыр етімен бірге қой етін де жейді және көптеген жануарлардың да етін жейді, осы уақытта Батыс грузияда етке қарағанда құс еттерін жейді, соның ішінде тауық және күркетауық (Грузияда үйрек пен қаздардың етін -қолданбайды). Әйтеуір, Батыс Грузияда өте ащы тағамдарды қолданады, соустары да басқаша

Осының барлығы, алайда, екі аумақтың, яғни, батыс – шығыс грузияның ас үйін бөліп қарауға негіз емес, грузиндік ұлттық аспаздыққа сай негізді ауыстырмайды. Көптеген өнімдерді қолдану аймағында, және де технология аймағында түгелімен грузиндік ас үйдің өзіндік ерекшелігі бар.

Кавказ елдерінде кең таралған етті тағамдарды алып қарайық. Грузиндік халықтың көптеген әсірдің ықпалы мен мәдениеті кезінде ұзақ уақыт өмір сүруі, грузиндік ас үйде еттен жасалған тағамдардың біреуі де белгеле бір мағынаға ие емес екеніне әкеледі. Грузиндік етті тағамдар шошқадан (мужужи), қой етінен (чанахи), сиыр етінен (харчо) және құс етінен (чахохбили) жасалуы мүмкін. Мұндай шыдамдылық Шығыстың басқа елдеріне тән емес. Ол «вертельдегі бұқа» деп аталатын ежелгі грузиндік тағамның бірімен сипатталады.

Ұқсас жаңалықтар

Теріге пайдалы дәрумендер

Redaktor Site

Нас сүресі

redaktor_qazyr

Баланы шектен тыс еркелетудің зияны қандай?

Redaktor Site
Qazyr.kz

Пікір жазу

Qazyr.kz

Бұл веб-сайт тәжірибеңізді жақсарту үшін cookie файлдарын пайдаланады. Сізге бұл жақсы деп есептейміз, бірақ қаласаңыз, бас тартуыңызға болады. Қабылдау Толық оқу

Құпиялық және cookie файлдары саясаты