Фото: freepik.com
Әзірбайжан асханасыныңи өзіндік ерекшелігі басқа да кавказ елдерінің асханаларымен ұқсас бола тұра — бір типті ошақ (тындыр), асханалық ыдыс және тағамдық шикізаттың болуы – бұл осы базада бірнеше басқа мәзірді және тұтас дәмді гамманы шығарды. Сондықтан әзірбайжан ұлттық тағамдарының негізгі құрамы өзіндік ерекшелігімен ерекшеленеді, дегенмен көптеген тағамдар кірме тағамдар, мысалы, қазіргі әзірбайжандықтың күнделікті мәзіріне кіретін армян асханасынан (долма).
Әзірбайжан тағамдары көбіне түрік атауларына ие, әсіресе атаулары жағынан Орта Азия және Шығыс түркі тілдес халықтардың тағамдарының атауларына қатты ұқсас, бірақ даярлау ерекшелігіне және дәмі жағынан иран асханасына жақынырақ болып келеді.
Әзірбайжан асханасында қой еті негізгі ет болып табылады, әсіресе жас қозылардың етін жөн санайды. Дегенмен қой еті бұнда Өзбекстандағындай маңызды орынға ие емес. Қой етімен қатар, бұзау еті жиі қолданылады, ал бұрынға әзірбайжан асханасында қазіргі үй құстарын (тауық, бірінші балапан) алмастыратын жабайы құс еті (фазандар, туач, куропатка) маңызды орынға ие болған. Жас етті қолдануға тырысуын, олардың тағамды ашық отында (кәрі ет, әсіресе сиыр еті, бұған келмейді) даярлауына байланысты деп түсіндіріледі. Етті әдетте қышқыл жемістермен бірге даярлайды- кизилмен, алша және гранаттармен, кизилді бұзау етімен қосып, алшаны – қой етімен, ал анар шырынын- жабайы құс етімен қосып дайындайды.