Фото: freepik.com
Егер аллергия болса немесе балада тамақ аллергиясы пайда болу қаупі бар болса, бала тамағының құрамын қатаң түрде медициналық қызметкермен бірге жасалуы керек. Қосымша тағамдарды тағайындамас бұрын, педиатр дәрігер тамақ аллергиясының даму қаупін бағалауы керек. Аллергияның даму қаупі отбасыдағы аллергиялық бейімділік пен баланың ағасында/ әпкесінде, ата-анасында, жүктілік немесе лактация кезінде анасында болған аллергиялық көріністерді, кез-келген аздаған аллергиялық (суб-клиникалық) көріністерді (эпизодтық аздаған тері бөртпесі немесе бет терісінің қызаруы, уәжделмеген, тұрақты боздану бөртпесі, терінің айқын құрғауы және т.б.) есепке алу арқылы дәрігер анықтайды.
Емшек сүтімен емізу кезінде мұндай балалардың аналарына аллергенді тағамдарды қоспай, және қант, бал, шоколад, апельсин, құлпынай, жұмыртқа, балық жемеу ұсынылады. Мұндай балаларға әсіресе қосымша тағамдарды енгізу кезеңі мұқият және қатаң түрде медициналық қызметкердің бақылауымен жүзеге асырылады. Әрбір өнім бөлек және баланың реакциясын бақылау үшін дәрігер анықтаған ұзақ мерзімге енгізіледі.
Фото: freepik.com
Аналарға тамақ күнделігін жүргізіп, балаға күні бойы берілетін барлық тағам түрлерін жазып отыру ұсынылады. Бұндай күнделік балада аллергияны тудыратын өнімдерді анықтау үшін ұзақ уақыт жүргізіледі. Сондай-ақ, қажет болған жағдайда, ананың өзінің тамақтану күнделігін жүргізуге болады. Міндетті (міндетті) аллергендер деп аталатын аллергияны тудыратын өнімдерге келесі аталғандар жатады: жұмыртқа, балық, сиыр сүті, цитрус жемістері, жарма, жержаңғақ, шоколад, тауық еті, құлпынай жатады.