Фото: freepik
Оны дайындау үшін сиыр, шошқа жəне қойдың трубкалы, жамбасты, төс, омыртқа жəне сегізкөз сүйектері пайдаланылады.
Тағамдықсүйектердітағамдықзеттектердентолықажырату арқылы шабады. Сиыр сүйектері мен шошқа сүйектерін қуыру шкафтарында дəмі мен сыртқы түрін жақсарту мақсатында қуырады.
Дайындалған шикі сүйектерді ыдысқа салып, салқын су құяды, ал қуырылған етке ыстық су құйып – қатты отта қайнағанша қайнатады. Қайнағаннан кейін сорпаның түрін бұзбау үшін сорпаның бетінен көбіктерін алады. Сосын сорпаны жай отта, жабық қақпақпен дайын болғанша қайнатады. Қайнату процесінде ауық -ауық артық майларды алып отырады, себебі ол өзінен сорпаға салисті дəм мен түнеру түсін беретін бос майлы қышқылдарды бөледі.
Сиырсүйегіненжасалғансорпалардыңжасалуұзақтығы -3…4сағат, ал шошқа жəне қой сүйектерді – 2…3 сағат. Бұдан ұзақ қайнату олардың дəмі мен хош иісіне əсер етеді. Сорпаның пісуіне 30.40 минут қалғанда хош иісін шығару үшін – топқа байланған, көкөніс дəмдеуіштерінің сабақтарын салып, сəбіз, пияз, тамырларды жəне тұз қосады. Дайын сорпаны сүзеді.
95